I alla hem finns det skuggiga platser. Det kan vara på altanen, vardagsrummet eller kanske ett fönster dit solen inte når. Skuggiga platser kan ofta kännas tråkiga och behöver piffas upp. Många hem i dag har sin trädgård på balkongen där platsen för plantor är begränsad. Då kan det vara upplyftande att fylla utrymmet inomhus med vackra plantor. Då är det viktigt att tänka på att vissa plantor kräver mycket solljus medan andra klarar livet i skuggan. Så vad behöver man veta för att ha plantor i skuggan?

 

Skuggiga platser

Vad definieras som en skuggig plats? Det är ett område som får mindre än 3 timmars sol varje dag och som speciellt blir utan den varma eftermiddagssolen. Vissa plantor klarar sig fint i lite skugga så länge de inte svälter efter solljus. Plantor i skuggan har ofta större eller bredare spann av löv som fångar in det ljus de kan nå. Dessa löv är fulla av klorofyll, vilket gör dem vackert gröna. Plantor med små löv klarar sig inte lika bra i skuggan eftersom de har en mindre mängd klorofyll. En tråkig, skuggig hörna kan bli riktigt vacker om man bara vet vilka sorts plantor man ska välja för den platsen.

 

Vilka plantor ska man välja?

Ibland kan det vara svårt att veta vilka plantor som passar för de olika miljöerna i hemmet. På Plants by flowr finns olika exempel på plantor som inte har något emot lite skugga:

Chamoedorea Elegans, också känd som bergpalm, är en växt som du kan ha både inomhus och i trädgården. Den är mycket lättskött och trivs bra på en delvis skuggad plats. Chamoedorea Elegans är dessutom inte giftig för husdjur, så du kan ha den inomhus utan oro.

Alocasia är en planta från Sydostasien med unikt stora blad som är en perfekt dekoration. Det speciella med den är den trivs bäst på en plats där det varken är direkt solljus eller helskugga. Till exempel kan Alocasia stå i ett fönster i söderläge på hösten och vintern. Under sommaren passar ett fönster mot norr eller öst bättre, så den slipper det intensiva solskenet. 

Sansevieria Cylindrica kommer ursprungligen från Afrika och är mycket lätt att odla, med minimala skötselkrav. Precis som kaktusar så behöver den inte vattnas ofta och den trivs i både skugga och sol. Men eftersom för mycket sol kan få bladen att gulna och skrumpna så passar en delvis skuggig plats bäst för Sansevieria Cylindrica.